Wij digitaliseren uw VHS naar DVD, harddisk of USB opslagmedia uitsluitend met professionele apparatuur.
Videobanden zoals (Super) VHS digitaliseren is momenteel meer dan andere filmconversies noodzakelijk. Zoals op de pagina Video digitaliseren te lezen is gaat de kwaliteit van deze banden in snel tempo achteruit. Het VHS-systeem was het meest gebruikte filmformaat bij de consumenten. De camera´s volgden sinds het begin van de jaren 80 langzaam de traditionele smalfilm camera´s op. Eerst als camera met een losse recorder en sinds 1984 als camcorder van zo´n 6 kg. Het duurde overigens tot 1994 voordat Sony en JVC de eerste handzame digitale camcorders op de markt brachten.
Professionele (S-) VHS recorder
Media Exclusive maakt uitsluitend gebruik van professionele (Super-) VHS recorders om de videobanden te digitaliseren. In tegenstelling tot de normale consumenten recorders heeft de professionele versie een Time Base Corrector (TBC) en een dubbele digitale ruisonderdrukking (DNR). 1 DNR voor het luminance signaal en 1 DNR voor het chrominance signaal. Bekijk de videofilm (rechts) om de kwaliteit te vergelijken. Indien storingen worden veroorzaakt door beschadigingen aan de videoband kunnen deze uiteraard niet meer hersteld worden.
Super VHS op DVD
In 1976 introduceerde het Japanse bedrijf JVC de eerste VHS-videorecorder (zie afbeelding). Een jaar eerder, 1975, kwam Sony al met het Betamax videosysteem op de markt. Korte tijd later volgden Philips/Grundig (Video 2000 of VCC). De videobanden van al deze systemen hebben een beeldresolutie van 240 horizontale beeldlijnen. Slechts 38% van het aantal beeldlijnen van een televisie. Deze heeft een resolutie van 625 beeldlijnen. Dit grote verschil ziet u met name terug in de scherptediepte van het beeld. De films zijn veel onscherper dan het latere Super-VHS formaat. Veel familie opnames en korte documentaires voor bedrijven werden op dit formaat opgenomen. Het spreekt voor zich dat het meer dan noodzakelijk is om Super VHS naar DVD over te zetten.
Compact VHS naar DVD
11 Jaar na de introductie van de eerste recorder werd in 1987 het systeem Super VHS geïntroduceerd. Dit systeem was een enorme vooruitgang en bood een resolutie van maar liefst 400 horizontale beeldlijnen, 64% van het aantal beeldlijnen van een televisie. Dit werd mogelijk gemaakt door het helderheidssignaal te scheiden van het kleursignaal. De verkoop van dit systeem bleef echter ver achter bij het normale videosysteem vanwege de hoge kosten voor apparatuur en videobanden. SuperVHS consumentencamera´s werden uitgevoerd met een compacte versie van deze cassettes, de S-VHS-Compact (zie afbeelding). De resolutie van deze banden is bijna vergelijkbaar met de resolutie van een Hi8 band. Desalnietemin is het ook noodzakelijk om zo snel mogelijk te beginnen met het overzetten van deze videobanden naar DVD.
Wat kost VHS digitaliseren?
Het digitaliseren van (Super-) VHS is op verschillende media mogelijk zoals bijv.:
- MP4 op USB of externe harddisk
- MP4 als download
- als DVD
Bij de keuze voor DVD, geldt dat er maximaal 120 minuten (2 uur) op 1 DVD wordt weggeschreven. Meer kan uiteraard, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Bevat de videoband kwalitatief zeer goede beelden, dan adviseren wij 90 minuten o 1 DVD te branden.
Prijzen voor het digitaliseren vindt U op de pagina: Prijzen digitaliseren video.