Zowel zakelijke als ook privé videobanden digitaliseren wij altijd in de hoogste kwaliteit met professionele apparatuur. Bovendien staat Media Exclusive altijd garant voor geheimhouding en privacy. Bekijk op de pagina “video” het verschil van een video fragment gedigitaliseerd met een consumenten recorder en met een professionele recorder.
Kiest u voor kwaliteit? Kies dan voor Media Exclusive.
Video naar harddisk, USB of DVD
Beoordeel zelf de kwaliteit door het filmfragment hier boven te bekijken.
Het digitaliseren van video is tegenwoordig nog belangrijker dan het digitaliseren van smalfilm om de simpele reden: Het bewaren van herinneringen op een digitaal medium zoals DVD of harddisk.
Een videoband is echter minder lang te bewaren dan filmmateriaal op fotografisch materiaal zoals 8mm, Super8 en 16mm films. Met name de goedkope banden verliezen veel sneller aan kwaliteit dan de veel duurdere professionele banden. Telkens wanneer u een videoband afspeelt ontstaan er minuscule krasjes op de band. Op den duur zult u merken dat het geluid begint te “kraken”. De beeldkwaliteit wordt langzaam minder. Meestal begint dit met de toename van ruis in de beelden. Uiteindelijk zal de video stoorstrepen vertonen en neemt het contrast dermate af dat het niet meer mogelijk is om nog iets te herkennen op de filmbeelden. Tenslotte zal er alleen nog meer een zwart beeld zichtbaar zijn. Uiteraard is er dan geen herstel meer mogelijk. Het is daarom sterk aan te bevelen om bijvoorbeeld uw VHS naar DVD over te zetten.
Time Base Corrector
Het beste resultaat bij het digitaliseren van videobanden wordt uiteraard alleen verkregen met (semi-) professionele apparatuur. Deze recorders zijn uitgerust met een ‘Time Base Corrector’ (TBC). Omdat de videokoppen van een camera qua stand niet altijd overeenkwamen met de stand van de koppen van een videorecorder / player ontstonden er schommelingen in de tijdas. Dit gebeurt trouwens ook als er sprake is van een (te) zwak signaal. Hierdoor ontstonden er korte horizontale trillingen of filkkeringen in het beeld. Dit noemt men ‘Jitter’. Door gebruik te maken van videorecorders met een Time Base Corrector wordt deze jitter grotendeels opgeheven waardoor het beeld stabieler blijft. De meeste recorders van Media Exclusive zijn uitgerust met een Time Base Corrector. Hierdoor kunnen wij ook uw videobanden digitaliseren en omzetten naar DVD of harddisk in de hoogst mogelijke kwaliteit.
Hoelang kan ik een videoband bewaren?
Een veelgestelde vraag maar moeilijk te beantwoorden. Het is afhankelijk van veel factoren. Op de afbeelding hiernaast ziet u een videoband die ruim 2 jaar in een vochtige kelder heeft gelegen. Toch hebben wij deze videoband, na grondige reiniging, weer optimaal kunnen digitaliseren.
De meest cruciale factoren zijn de opslag van de videoband en het aantal keren dat de band afgespeeld is. Met opslag bedoelen we de omgeving. De ideale situatie wordt bereikt in een geconditioneerde ruimte met een constante temperatuur van ca. 18 graden C en een lage vochtigheidsgraad van ± 40%. Dergelijke opslag was en is voor de meeste consumenten echter niet haalbaar. Ook speelt de lengte van de band een rol. Een band van 240 minuten is veel dunner dan een band van 60 minuten (vrijwel aleen voor de professionele markt).
In de regel kunt u ervan uitgaan dat een goedkope videoband ± 5 tot 15 jaar goed bewaard kan blijven, afhankelijk van het gebruik. Daarna beginnen de verouderingsverschijnselen op te treden. Een professionele videotape daarentegen kan tot wel 35 jaar bewaard blijven. Video2000 banden zijn inmiddels al op hun “retour”. Veel mensen die nog over banden beschikken laten hun Video naar DVD overzetten nu het nog kan.
Verschil tussen consumenten- en professionele videobanden
Videobanden werden geproduceerd op gigantische rollen met enkele kilometers tape. Vervolgens moest de tape worden opgespoeld op de cassettes. De buitenkant van de rollen draaide uiteraard sneller dan de binnenkant. Hierdoor ontstond een vrij hoge spanning op de band en werd deze licht gemagnetiseerd door de wrijving. Hoe verder naar de buitenkant hoe slechter de tape. Deze werd dan ook goedkoop aangeboden. Vaak te koop voor minder dan 2 gulden. De kleinste hoeveelheid van de grote rol, ter grote van een pannenkoek, bevatte het beste materiaal. Deze tape, in vaktermen “pancake” genoemd, was uitsluitend bedoeld voor professionele doeleinden. Het moge duidelijk zijn dat deze tapes een veelvoud van de goedkope tapes kostten; nl. rond de 15 gulden per stuk.
Videofilm op DVD, USB medium of HD
Voor sommige videobanden is het helaas al te laat. Maar er zijn nog veel video´s die “gered” kunnen worden van de definitieve ondergang. Het beste resultaat bij het digitaliseren van video wordt uiteraard verkregen met professionele apparatuur. Echter, hoe langer er gewacht wordt met het digitaliseren, des te slechter de kwaliteit wordt. Behalve de bovengenoemde factoren die de kwaliteit aantasten kan het ook zijn dat de beschermlaag van de videoband tijdens het afspelen loslaat. Een herinnering van beeldmateriaal is dan plotseling alleen nog maar een herinnering. De resultaten van Super Beta, Super VHS en Hi 8 zijn nog steeds verbluffend te noemen. Het is echter de vraag: hoe lang nog? Laat daarom uw kostbare Video naar DVD omzetten zolang dit nog mogelijk is.
Welke soorten videobanden digitaliseren wij?
- Betacam (SP)
- VHS
- Super VHS
- VHS-C
- S-VHS-C
- Betamax
- Super-Beta
- Hi8
- Video8
- Video2000 / VCC
- MiniDV
- Full DV