Ook 16mm film digitaliseren wij uitsluitend met een 3CCD chip laboratorium camera. Zonder gebruik te maken van prisma, glasscreen, spiegels, enzovoorts. De film wordt direct afgetast en gedigitaliseerd. Vanzelfsprekend wordt ook bij het digitaliseren van 16 mm smalfilm gebruik gemaakt van een koudlichtbron om elke vorm van hotspot te voorkomen. Vervolgens worden voor- en naloop van de gedigitaliseerde film verwijderd en slechte gedeeltes digitaal er uit geknipt. U kunt er voor kiezen om de gedigitaliseerde beelden op DVD of op Blu Ray disk te laten branden. Uiteraard is het ook voor 16mm smalfilm mogelijk om Wetgate Scanning toe te passen.
Historie van 16mm smalfilm
Het 16mm filmformaat werd geïntroduceerd in 1923. Zoals de naam al zegt is de filmstrip 16 millimeter breed.
Het was een welkom alternatief voor het 35mm bioscoop formaat. Het 16 mm formaat was beduidend goedkoper dan het 35mm formaat maar nog steeds te duur voor de doorsnee verdiener. Het werd dan ook in de jaren 20 van de vorige eeuw een systeem voor de happy few. Pas in de jaren 30 werden de camera´s goedkoper en in de vooroorlogse tijd (vanaf 1935) schoot het aantal gebruikers omhoog.
De aspect ratio van het beeld was 1,37:1, dus 4:3. Maar met een speciale lensadapter kon men het biscoopformaat benaderen: 1,85:1 en 2,39:1. 1,85:1 komt nagenoeg overeen met het huidige 16:9 breedbeeldformaat. Met de komst van Super 16 werd een beeldverhouding van nagenoeg 16:9 verkregen.
Ultra16 heeft een beeldverhouding van 1,85:1 dus optimaal voor 16:9 beeldverhouding.
Er werd meestal gefilmd met 24 frames per seconde.
16mm naar DVD
Met name de 16mm films uit de beginperiode, jaren ´20 van de vorige eeuw, hebben een emulsielaag die de tand des tijds niet glansrijk doorstaat. Het pigment in de emulsie gaat langzaam maar zeker achteruit, behalve de kleur rood (Color Fading). Dit resulteert in een roodachtige film met slechts een aantal lichte andere kleuren. Met de professionele hard- en software van Grass Valley is Media Exclusive uiteraard in staat om dit kleurverval grotendeels te herstellen en uw kostbare 16mm film naar DVD in een perfecte kwaliteit over te zetten.
Super 16 of 16mm film digitaliseren
Net als Super 8 en 8mm smalfilms is er behoorlijk wat 16 mm beeldmateriaal aanwezig. Geen miljoenen uren, maar toch nog enkele horderdduizenden! Zeker voor de oudste 16mm films is het belangrijk om niet meer te lang te wachten met digitaliseren. Is de film eenmaal vergaan dan kunnen ook wij niets meer voor u betekenen.