Uw kostbare oude smalfilm digitaliseren wij uiteraard met de meest professionele apparatuur en de grootst mogelijke zorg. De gedigitaliseerde beelden kunt u vervolgens op DVD, harddisk (ook SSD), USB media, BluRay disc of als MP4 bestand geleverd krijgen (MP4: ook als download beschikbaar). Oude herinneringen blijven op digitale media blijvend bewaard voor het nageslacht. Bij ons kunt u terecht voor alle gangbare smalfilm formaten.
16mm, Super 8 en 8mm film digitaliseren wij naar DVD, harddisk (ook SSD) of USB opslag.
Waarom smalfilm digitaliseren?
Verreweg de meeste mensen laten hun smalfilms digitaliseren in het MP4 formaat omdat het veel gemakkelijker is om deze oude films direct via een USB stick of harddisk op een televisie te bekijken. In veel gevallen is ook de oude projector defect en zijn er geen onderdelen meer te krijgen. En soms is het ook gewoon te lastig om alles op te bouwen om de smalfilms te tonen. Bovendien is het gemakkelijk om van een MP4 bestand of DVD een kopie te maken en familie en vrienden te laten meegenieten van deze oude beelden. Ook zijn er nog steeds veel mensen die de film liever op een DVD laten zetten. Dit is natuurlijk altijd nog mogelijk. Smalfilm digitaliseren en downloaden via één van onze servers behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Ga naar de film calculator voor een persoonlijke prijs indicatie.
Welke filmformaten digitaliseren wij
Media Exclusive digitaliseert de volgende smalfilmformaten:
- normaal 8
- singel 8
- dubbel 8
- Super 8
- 16 mm
- Super 16
- Ultra 16
- 35mm (bioscoopformaat)
Alle genoemde formaten met of zonder geluid (1 of 2 sporen, magnetisch of optisch voor 16mm).
Wat is smalfilm?
Smalfilm is de verzamelnaam voor fotografisch beeldmateriaal smaller of gelijk aan 35 mm (bioscoop filmformaat). De formaten die in het verleden gebruikt werden zijn:
- 8 mm
- Super 8
- 9,5 mm
- 16 mm
- Super 16
- 17,5 mm
- 35 mm
De meest gebruikte smalfilm formaten door consumenten na de tweede wereldoorlog waren tot medio 60er jaren 8 milimeter en vanaf 1965 Super8 smalfilm. Vóór de oorlog was 16mm het meest gebruikte formaat.
Hoe moet ik smalfilms bewaren?
Om de oude films langdurig goed te bewaren is een geconditioneerde ruimte natuurlijk het beste. Maar wie beschikt daar over? Vrijwel niemand. Het is daarom belangrijk dat u het kostbare beeldmateriaal donker bewaard in een droge ruimte. Let er vooral op dat de film niet blootgesteld wordt aan (fel) daglicht. Een filmblik of een kunststof filmrol houder is voldoende om de inwerking van daglicht te beperken.
In de meeste gevallen zullen 8mm, Super 8 en 16mm smalfilms (mits droog en donker bewaard) de huidige generatie overleven. Over deze “houdbaarheid” van kostbare oude films is veel geschreven, maar één ding is
zeker. Iedere film zal op de duur aangetast worden. Digitaal of Super 8, VHS of 8mm. Geen enkele film is een eeuwig leven beschoren. Het is daarom noodzaak om het overzetten van uw oude smalfilm naar DVD nu te laten uitvoeren voor het te laat is.
Hoelang kan ik een smalfilm bewaren?
Dat kan niemand exact voorspellen. Het is immers van veel factoren afhankelijk. Temperatuur en vochtigheidsgraad spelen een cruciale rol als het gaat om het archiveren. Bij veelvuldige en plotselinge temperatuurschommelingen kan de smalfilm gaan krimpen waardoor de perforatie afwijkingen vertoont en de tanden van het transportmechanisme niet meer optimaal kunnen functioneren.
Uw film kan ook worden aangetast door schimmels. Dit euvel treedt op wanneer het filmmateriaal op een vochtige plaats wordt bewaard. De emulsie is immers van organisch materiaal. Schimmels hebben een etsende werking en dringen tot diep in de emulsie door. Hierdoor worden de beelden minder doorzichtig.
De beeldkwaliteit kan ook veranderen door chemische processen. Kleur, contrast en helderheid zullen in de loop der jaren afnemen.
Uitgebreide informatie over smalfilm conservering vindt u op de website van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Zeker is, dat de kwaliteit van organisch filmmateriaal achteruit gaat. De vraag is alleen wanneer. Laat daarom uw kostbare smalfilm naar DVD overzetten of naar een ander digitaal medium nu het kan. Het digitaliseren is verhoudingsgewijs veel goedkoper dan het opnemen en ontwikkelen van een smalfilm.
Uw kostbare oude 8mm, Super 8 of 16mm smalfilm digitaliseren wij naar DVD, harddisk of USB medium. Nu vanaf 95 eurocent per minuut. Zie ook onze prijslijst.
Lees meer over Telecine (overzetten van smalfilm naar DVD of harddisk).
Smalfilm naar DVD via Wetgate scanning
Wetgate scanning betekent eigenlijk: natte filmafstasting. Tijdens het “nat” aftasten van de smalfilm worden de zogenaamde kabels en “zwarte regen” tot een minimum beperkt. Wetgate scannen heeft ook als voordeel dat het filmbeeld kleurrijker en helderder wordt. Krassen en haarscheurtjes in de emulsie van de film belemmeren de reflectie waardoor ook de kleur en helderheid afnemen. Door de smalfilm professioneel nat af te tasten wordt er vloestof in krassen en haarscheurtjes gedrukt waardoor het oppervlak van de film weer een geheel wordt. Wetgate scanning kan op alle filmformaten toegepast worden. Met de Wetgate scanmethode garanderen wij de hoogst mogelijke kwaliteit om uw Super 8 naar DVD over te zetten.
Smalfilm digitaliseren en verder bewerken
Wilt u het gedigitaliseerde beeldmateriaal zelf nog verder bewerken dan kunt er beter voor kiezen om de films op een externe harddisk te laten schrijven als AVI of MOV file(s). Media Exclusive digitaliseert uw oude films professioneel en tegen een zeer betaalbare prijs. Wij kunnen onder andere AVI en MOV formaten leveren die geoptimaliseerd zijn voor diverse softwarepakketten zoals:
- AVI voor Power Director
- AVI voor Pinnacle
- Microsoft DV AVI
- AVI voor Grass Valley / Canopus
- Mpg4 (H264)
- MOV voor Final Cut Pro (Apple)
- MOV (H264)
Uiteraard is het ook mogelijk om een DVD verder te bewerken mits de bewerkingssoftware daarvoor geschikt is. U kunt dan de VOB files die een DVD bevat rechtstreeks importeren in de tijdlijn of bin.
Smalfilm digitaliseren?