Tips: zelf smalfilm op DVD overzetten
Zelf overzetten van smalfilm op DVD kan op veel manieren. Het resultaat is niet altijd voortreffelijk te noemen.
Wilt u dit liever professioneel laten uitvoeren, kijk dan verder op deze site of vraag vrijblijvend een gratis proef.
Wilt u uw smalfilms liever professioneel laten digitaliseren?
- In een hoge kwaliteit over laten zetten op DVD of USB medium zoals harddisk of stick?
- Voor een betaalbare prijs?
- Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.
Verouderde telecine apparatuur
Laat u niet verleiden tot het digitaliseren en overzetten van uw smalfilm naar DVD met oude telecinescanners van Sony (BM2100), Elmo USA (TRV S8, zie afbeelding) en Fumeo. Deze telecinescanners uit de jaren 80 van de vorige eeuw beschikken slechts over een simpele VHS camera met 240 beeldlijnen. Ter vergelijking: onze telecinerecorder met een professionele en industriële camera haalt een resolutie van 800 beeldlijnen!
Wat heb ik nodig om zelf smalfilm over te zetten ?
Om zelf bijvoorbeeld Super 8 naar DVD over te zetten moet u in minimaal beschikken over:
- Smalfilm projector met variabele snelheid
- Camera met variabele sluitertijd
- Computer met DVD brander of
- Externe DVD brander
De simpelste maar ook kwalitatief de slechtste methode om uw kostbare Super 8 of 8mm naar DVD over te zetten is via projecteren op een projectiescherm (of een wit vel papier) en met een camera de beelden vastleggen. De camera kan rechtstreeks op een DVD recorder worden aangesloten of op een PC om de beelden te bewerken. Vervolgens wordt de film op een DVD gebrand. Flikkering van het beeld, een duidelijke hotspot, minder contrast en kleurafwijking zijn met deze methode vrijwel altijd het gevolg.
Zelf 8mm overzetten via Glasscreen
Een andere methode om smalfilm, zoals bijvoorbeeld 16mm naar DVD over te zetten is door middel van een Glasscreen. De projector projecteert het beeld op een omkeerspiegel en vervolgens op het Glasscreen. Ook bij deze methode onstaat bij gebruikmaking van een consumentencamera zonder variabele sluitertijd hinderlijke flikkering van het beeld. Een duidelijke hotspot is onvermijdbaar bij deze methode. Tenzij er flink wordt ingezoomed op het beeld waardoor zeker 25% van het beeld verloren gaat. Kleurafwijking en beduidend minder scherpte en contrast zijn de meest voorkomende klachten bij deze manier van smalfilm digitaliseren.
Zelf telecine uitvoeren
Een redelijk resultaat kan worden verkregen indien de lens van de projector wordt verwijderd en de opnamecamera wordt voorzien van een macrolens. Bij de projector dient een prisma geplaatst te worden omdat de beelden anders gespiegeld opgenomen worden. De hotspot verdwijnt gedeeltelijk. Flikkering blijft bestaan tenzij de camera ingesteld kan worden met verschillende sluitertijden én als de projectorsnelheid traploos ingesteld kan worden. Deze methode van Telecine wordt vaak uitgevoerd maar verdient nog steeds geen schoonheidsprijs.
1-CCD of professionele 3-CCD camera
Directe smalfilmscanning met een eenvoudige 1-chip camera. De beste methode om smalfilm op DVD over te zetten is de (semi-) professionele manier. Deze relatief goedkope telecine recorders zijn uitgerust met een 1-CCD camera-unit. Het verschil met een professionele 3- CCD camera-unit is dat de duurdere 3-chip camera meer scherpte, meeer contrast en een veel hogere [(kleur-) helderheid leveren. Bij de professionele telecinerecorders wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige industriële camera en een gemodificeerde projector of een speciaal daarvoor ontworpen telecinescanner. Beiden leveren een uitstekend resultaat waarbij de verschillen tussen telecinescanner en gemodificeerde projector niet meer zichtbaar zijn. Het verschil is alleen nog maar meetbaar met een oscilloscoop. De meeste professionele telecine recorders maken gebruik van de Hitachi HV D30P camera´s. De Flashscan van MWA, sommige recorders van Moviestuff en de gemodificeerde projectoren van diverse aanbieders maken gebruik van deze hoogwaardige camera. De prijzen van telecine recorders voor 8mm en Super 8 smalfilms varieren van zo´n € 2.500,00 tot € 35.000,00.
De converter
Niet alleen de camera is een belangrijke component bij het overzetten van smalfilm naar DVD. De converter (in- of extern) speelt een grote rol. Ook hier zijn er enorme verschillen te zien in kwaliteit en uiteraard ook in prijs. Last but not least speelt de DVD een belangrijke rol. Niet voor wat betreft de kwaliteit van de film maar wel op het gebied van “houdbaarheid”.
Kwaliteit van onze smalfilmscanner
Media Exclusive maakt voor het digitaliseren van smalfilm, Super 8 of 8mm, gebruik van een gemodificeerde telecinescanner die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Onze smalfilmscanner beschikt over een professionele en hoogwaardige 3CCD camera van Hitachi (HV D30P) welke een verticale resoltie heeft van 800 beeldlijnen. Om de standaard daglichttemperatuur van 5000° Kelvin te bereiken hebben wij onze scanner voorzien van een regelbare LUMILED HQ lichtbron voorzien. Verder beschikt deze scanner over een Genlock synchronisatie module die met een oscilloscoop afgesteld wordt waardoor de belichtingstijd tot 1/500 seconde verkort kan worden en er voor zorgt dat dat de weergave van de smalfilm synchroon loopt met de opname-unit. Hierdoor behoort het flikkeren van smalfilm én de bewegingsonscherpte definitief tot de verleden tijd. Super8 of 8mm smalfilm is geen eeuwig leven beschoren. Daarom zetten wij met de grootste zorgvuldigheid uw kostbare smalfilm op DVD.
Film op DVD branden
De kwaliteit van een DVD is veel hoger dan VHS, Super VHS, etc. Een normale VHS band geeft maximaal 240 horizontale beeldlijnen weer; een S-VHS (of Hi8) ongeveer 400 (zie Smalfilm naar video). Digitale media (digitale tapes en DVD) daarentegen geven soms meer dan 500 horizontale beeldlijnen weer. U begrijpt natuurlijk dat dit een enorme verbetering is. Ook zijn DVD’s veel langer “houdbaar” dan andere media. De ‘houdbaarheid’ van de DVD is natuurlijk wel afhankelijk van het soort DVD. Met soort wordt hier bedoeld de ‘dye’ (beschrijfbare laag) van de DVD. Wereldwijd zijn er 5 verschillende dye-substraten te onderkennen.
- Cyanine
- Phtalocyanine
- Metallized Azo
- Advanced Phtalocyanine
- Formazan
De beste van de bovengenoemde dye’s is de Phtalocyanine. Deze dye heeft de schoonste putjes en de langste houdbaarheid (< 100 jaar). Uiteraard gebruiken wij voor het digitaliseren van uw smalfilm alleen DVD´s met een Phtalocyanine dye laag.
Voordelen van smalfilm op DVD
Een film op DVD branden heeft nog een voordeel. Er kunnen menu’s aangemaakt worden waardoor de gebruiker directe toegang heeft naar de gewenste scene. Spoelen en zoeken behoren hierdoor definitief tot de verleden tijd.
Om een optimale kwaliteit te garanderen voor uw gedigitaliseerde smalfilm worden er door ons nooit meer dan 90 minuten (smalfilm met geluid) of 120 minuten (smalfilm zonder geluid) op één DVD gebrand.
Vraag meer informatie over: